اغلب در کتب مختلف زوج درمانی به مبحث مهم “هوش هیجانی” برخورد می کنیم.
در سازمانهای دارای استاندارد بین المللی نیز مدیران موفق از میان افرادی رشد می کنند که دارای هوش هیجانی بالاتری هستند تا سازمان را به اهدافش برسانند. معلمانی که در مدرسه موفقتر هستند دارای هوش هیجانی مطلوبی هستند.
پرستارانی که دارای هوش هیجانی بیشتری هستند می توانند باعث تسریع در بهبودی بیماران شوند. روانشناسان با هوش هیجانی بالاتر می توانند به اتحاد درمانی سریعتر با مراجعان خود دست یابند و روند درمان روان را تسهیل سازند…

آیا هوش هیجانی قابل آموزش است؟
مطالعات نشان می دهد که هوش هیجانی امکان آموزش دارد و احتمال اکتساب آن از طریق محیط و مربی نیز وجود دارد. آنچه همسران باید به آن توجه کنند تا همراه با یک مربی تنظیم هیجان، هوش هیجانی آنها افزایش یابد به قرار زیر است:
درباره ی کاربرد ذهنآگاهی در “روابط زناشویی” بخوانید
1 -آگاهی بیشتر از هیجانات
2 -همدلی بیشتر با خودشان و دیگران
3 -ظرفیتهای بیشتر برای درک هیجانات شان با نماد سازی آنها در آگاهی و تأمل درباره آنها
4 -توانایی تحمل هیجانات دردناک
5 -بهبود تنظیم هیجانی
6 -توانایی پیوند دادن حاالت هیجانی به یکدیگر و تلفیق آنها برای تغییر هیجان

دفترچه یادداشت هیجانی
یکی از مطلوب ترین کارهایی که یک زوج در تسریع ساخت تعاملات هیجانی صحیح، می توانند انجام دهند استفاده از یک دفترچه یادداشت هیجانی است که در طول روز، چند دقیقه صرف آن کنند.
به آنچه درون خود احساس می کنند توجه کنند و حتی اگر احساسات دردناکی دارند در مورد آن یادداشت کنند که چگونه آن احساس را در بدن خود می فهمند. زیرا هیجانات، اطلاعات بسیار مهمی را درباره نیازها و اهداف فرد در بر دارند ولی مانند زبان مورس، باید با مهارت توجه به آنها، فهمیده شوند.
این دفترچه به آنها کمک می کند تا به راحتی در مورد تجربیات خود در طول هفته با مربی هیجان صحبت کنند.

نوشته ی: افسانه جعفریان
منبع: مربی گری در درمان هیجان مدار
تألیف لزلی گرینبرگ، ترجمه: دکتر آرش رمضانی، زینب باقری، ایمان همت یار
انتشارات روان